Özel fotoğraf albümünü daha güvenli paylaşma
Alıcıları belirleyin, bağlantı erişimini inceleyin, konum verilerini kaldırın ve erişimi geri almayı planlayarak özel albüm paylaşırken sürprizleri azaltın.
Yazan: Sixbytes
Güvenli albüm paylaşımı çoğunlukla kimin erişim aldığını, her görüntüyle hangi bilgilerin gittiğini ve paylaşılan alanın ne kadar süre açık kaldığını sınırlamakla ilgilidir. Şifreleme önemlidir ancak alıcı seçimi ve bağlantı ayarları çoğu zaman pratikte en büyük riski oluşturur.
Özel arşivin tamamını göndermek yerine küçük ve bilinçli bir paylaşım süreci kullanın.
1. Paylaşım modelini seçin
Fotoğraf hizmetleri genellikle şunları sunar:
- belirli bir kişiye doğrudan mesaj;
- davetle katılınan paylaşılan albüm;
- herkesin açabileceği bağlantı; veya
- zaman içinde güncellenen paylaşılan arşiv.
Hassas aile fotoğrafları veya kişisel fotoğraflar için belirli alıcılar genellikle açık bağlantıdan daha fazla kontrol sağlar. Bir bağlantı bilginiz olmadan iletilebilir, mesaj geçmişinde dizine eklenebilir veya ilk amacı sona erdikten uzun süre sonra etkin kalabilir.
2. Göndermeden önce alıcıları doğrulayın
Benzer adlar, eski e-posta adresleri ve ortak aile hesapları hatalara yol açar. Özellikle albümde çocuklar, kimlik belgeleri, sağlık bilgileri veya özel bir konum varsa tam adresi ya da hesabı kontrol edin.
Alıcının kurulumuna aşina değilseniz önce sıradan bir test fotoğrafı gönderin.
3. Gerekli olmadığında konum verilerini kaldırın
Apple, paylaşılan fotoğrafların gömülü konum üst verilerini açığa çıkarabileceği konusunda uyarır. iPhone paylaşma sayfasında Seçenekler öğesine dokunun ve göndermeden önce Konum seçeneğini kapatın. Ayrıca bir fotoğrafı açıp Konumu Ayarla ve ardından Konum Yok seçeneğini belirleyebilirsiniz.
Google Fotoğraflar, kullanıcıların her paylaşılan albüm, bağlantı veya görüşme için konum paylaşımını kontrol etmesine izin verir. Google ayrıca görünen yer işaretlerinden konumun yine de çıkarılabileceğini belirtir.
Koordinatları kaldırmak; sokak tabelasını, okul üniformasını, tanınabilir bir pencere manzarasını veya kadrajda görünen bir belgeyi gizlemez. Görüntünün kendisini gözden geçirin.
4. Kaynak arşivin tamamını değil, bir kopyayı paylaşın
Yalnızca onaylanan öğeleri içeren küçük bir albüm oluşturun. Herkes gelecekte hangi fotoğrafların eklenebileceğini anlamıyorsa otomatik güncellenen bir kural kullanmaktan kaçının.
Düzenleme veya hassas bilgileri karartma önemliyse son kopyayı dışa aktarın ve paylaşmadan önce yeniden açın. Seçtiğiniz yöntemin gizli katmanları, özgün dosyaları veya komşu görüntüleri içermediğini doğrulayın.
5. Şifrelemenin sınırını anlayın
Apple, tüm katılımcılar etkinleştirdiğinde İleri Düzey Veri Koruma’nın çeşitli iCloud paylaşım özelliklerinde uçtan uca şifrelemeyi koruyabildiğini belirtir. Apple ayrıca Paylaşılan Albümler’in ve “bağlantıya sahip herkes” ile paylaşımın bu korumayı desteklemediğini söyler.
Diğer hizmetler farklı modeller kullanır. Şunları sorun:
- Sağlayıcı paylaşılan içeriğe erişebilir mi?
- Alıcının bir hesaba ihtiyacı var mı?
- Alıcılar özgün dosyaları indirebilir mi?
- Bağlantı tahmin edilebilir veya aramayla bulunabilir mi?
- Bağlantının süresi dolar mı?
- Küçük resimler aynı şekilde korunur mu?
Kaynak dosyaların özel bir kasada olmasının dışa aktarılan veya paylaşılan her kopyayı özel kıldığını varsaymayın.
6. Alıcılarla beklentileri netleştirin
Teknoloji her ekran görüntüsünü veya iletmeyi engelleyemez. Hassas albümlerde alıcılara indirmeye, yeniden yayımlamaya veya daha fazla kişi eklemeye izin verilip verilmediğini söyleyin. Bu, özellikle çocuk fotoğrafları ve aile etkinlikleri için önemlidir.
7. Amaç sona erdikten sonra erişimi gözden geçirin
Bir gezi, proje veya etkinlikten sonra:
- Hizmetin paylaşım veya etkinlik görünümünü açın.
- Kimlerin hâlâ erişimi olduğunu doğrulayın.
- Artık erişmesi gerekmeyen katılımcıları kaldırın.
- Eski herkese açık bağlantıları devre dışı bırakın.
- Artık paylaşılması gerekmeyen öğeleri kaldırın.
- Kendi korunan özgün dosyanızı ve kurtarma kopyanızı saklayın.
Google Fotoğraflar, albüm sahiplerinin kişileri ve öğeleri kaldırmasına izin verir. Bir öğeyi albümden kaldırmak, onu sahibinin ana arşivinden mutlaka silmez.
Erişimi geri almanın yapamayacakları
Bir bağlantıyı iptal etmek veya alıcının erişimini geri almak, o kanal üzerinden yeni erişimi önleyebilir. Şunları güvenilir biçimde kaldıramaz:
- indirilen özgün dosyalar;
- ekran görüntüleri;
- ekran kayıtları;
- iletilen mesajlar;
- başka bir fotoğraf arşivine kaydedilen dosyalar; veya
- basılı kopyalar.
Alıcının bir kopyayı saklayabileceğini varsayarak paylaşın.
Tüm hane için planlama yapmak üzere aile fotoğraflarını gizli tutma yazısını okuyun. Birinin kopya almak yerine telefonunuzu kullanması gerekiyorsa özel fotoğrafları açığa çıkarmadan iPhone paylaşma yazısını kullanın.
Bu makaleyi Safety Photo+Video yayımlar. Kasası korunan depolama içindir; başka bir paylaşım hizmetine dışa aktarılan kopyalar için garanti sunmaz. Depolama ve yedekleme özellikleri için Safety Photo+Video uygulamasını inceleyin ve alıcılarınıza, erişimi geri alma ihtiyaçlarınıza uygun ayrı bir paylaşım yöntemi seçin.
Kaynaklar
- Apple, Fotoğraflar’da konum üst verilerini yönetme
- Apple, iCloud veri güvenliğine genel bakış
- Google Fotoğraflar Yardımı, Fotoğraf ve video paylaşma
- Google Fotoğraflar Yardımı, Fotoğraf konumlarını anlama
Kaynaklar 28 Temmuz 2026 tarihinde kontrol edildi.
Sık sorulan sorular
Özel fotoğraf ve videolarınızı koruyun
Esnek kilitler ve isteğe bağlı sıfır bilgi şifreli yedekleme sunan özel medya kasası Safety Photo+Video’yu indirin.
iPhone, iPad ve Android için kullanılabilir.
İlgili makaleler
Aile Fotoğraflarını Gizli Tutmak
Özellikle ortak cihazlarda, seyahatlerde ve çocukların veya akrabaların yer aldığı görüntülerde aile fotoğraf ve videolarını korumak için pratik öneriler.
Makaleyi okuÖzel fotoğrafları göstermeden iPhone'unuzu ödünç verme
Telefonunuzu ödünç mü vereceksiniz? Aile, arkadaş veya iş arkadaşlarına vermeden önce özel fotoğraf, video ve hassas belgeleri korumanın pratik yollarını öğrenin.
Makaleyi okuFotoğraf izinleri ve gizlilik
Fotoğraf arşivi izinlerini, uygulamaların neden erişim istediğini ve yedekleme ya da geri yüklemeyi bozmadan izinleri nasıl inceleyeceğinizi öğrenin.
Makaleyi oku